Wat weet u over het water dat u drinkt ? 

Waarom water drinken en hoeveel ?

Elke dag water drinken is van levensbelang voor het menselijke lichaam. Maak van natuurlijk mineraalwater uw favoriete drank...het is natuurlijk, zuiver, verfrissend, gezond en bevat geen calorieën. We verliezen elke dag 2,5 liter water door transpiratie en urine. De totale hoeveelheid water die een volwassene nodig heeft is ongeveer 2,5 liter per dag, waarvan ongeveer 1 liter via het eten en 1,5 liter via drank.

Wat is natuurlijk mineraalwater ?

Natuurlijk mineraalwater komt uitsluitend van een ondergrondse waterbron en bezit een originele en unieke zuiverheid. Het mag niet chemisch behandeld worden (het is een natuurlijk product !) en het heeft een unieke en vaste samenstelling waardoor het gezondheidsvoordelen kan claimen: Spa Reine wordt bv. aanbevolen voor zoutarme diëten en voor de voeding van zuigelingen. Natuurlijk mineraalwater garandeert zijn puurheid en zijn kwaliteit van de bron tot bij de consument. De strikte bescherming van de waterbronnen is de garantie dat het mineraalwater dat onze kleinkinderen binnen 50 jaar zullen drinken exact hetzelfde zal zijn als het water dat we vandaag drinken: puur en natuurlijk !  

Wat is het verschil met bronwater ?

Bronwater respecteert aan de bron dezelfde normen als kraantjeswater na behandeling. Het kan echter een lichte wijziging van zijn minerale samenstelling vertonen. Een merk bronwater kan van verschillende bronnen komen die geografisch ver van elkaar liggen. De eigenschappen en de smaak van bronwaters, gecommercialiseerd onder dezelfde merknaam, zijn dus niet altijd dezelfde. 

Mag ik elke dag mineraalwater drinken ?

De laag gemineraliseerde mineraalwaters zoals Spa Reine kunnen door iedereen op elk moment van de dag worden gedronken. Het wordt specifiek aanbevolen voor de voeding van zuigelingen en bij zoutarme diëten. Met natuurlijk mineraalwater… geen onaangename verrassingen noch risico’s op onzuiverheden en een garantie op voedselveiligheid. Voor sterk gemineraliseerde waters is het aanbevolen om de minerale samenstelling op het etiket goed te lezen.

Natuurlijk mineraalwater of kraantjeswater ?

Het spreekt vanzelf dat de kwaliteit van het water dat we drinken onze gezondheid beïnvloedt. Als we 70 jaar lang 1,5 liter per dag drinken, is dit meer dan 40.000 liter water dat ons lichaam zal doorkruisen. Het lijkt dan ook logisch te kiezen voor water met een grote zuiverheid en kwaliteit (niet chemisch behandeld), en dit is precies hét unieke kenmerk van natuurlijk mineraalwater. Natuurlijk mineraalwater (100% als drank) en kraantjeswater (1% als drank, 99% voor de lichaamsverzorging, het toilet, ...) zijn dus totaal verschillend maar complementair. Met niet bruisend, bruisend of licht bruisend natuurlijk mineraalwater beschikt de consument bovendien over een brede keuze qua samenstelling en smaak. De realiteit toont aan dat de grote meerderheid van de consumenten kiest voor mineraalwater. Deze keuze heeft te maken met de smaak en de stabiele samenstelling, en met het feit dat natuurlijk mineraalwater niet chemisch noch microbiologisch behandeld is.

Kraantjeswater is meer gereglementeerd dan mineraalwater: klopt dit ?

Niet waar ! Deze stelling is misleidend. Kraantjeswater moet chemisch worden behandeld om drinkbaar te worden gemaakt en om te voldoen aan meer dan 50 drinkbaarheidsnormen. Natuurlijk mineraalwater bezit een oorspronkelijke zuiverheid en moet dus niet chemisch behandeld worden. Echter, om het label natuurlijk mineraalwater te verkrijgen van het Ministerie van Volksgezondheid, moet het ook gecontroleerd worden op basis van meer dan 50 parameters !

Is een filter dan niet voldoende om de soms smaak van chloor weg te nemen ?

Geen enkele filter kan dezelfde originele puurheid en kwaliteit brengen als natuurlijk mineraalwater. Gefilterd kraantjeswater is geen zuiver water omdat het eerst chemisch behandeld wordt ! Een filter gaat de chloor wegnemen…die de enige bescherming is van het kraantjeswater om het drinkbaar te maken tot bij de consument. Bovendien kunnen chloorresidu’s in het water overblijven.  Ten slotte, de opeenhoping van micro-organismen in de filter kan een gevaar voor de gezondheid betekenen indien de filter niet op tijd wordt vervangen.

Is er geen gevaar om de waterbronnen uit te putten ?

Neen. De exploitatie van de waterbronnen en van het milieu gebeurt in respect en in volle symbiose met de natuur en de lokale biodiversiteit. De waterwinning gebeurt enkel in  het hernieuwbare gedeelte van de watervlakte teneinde elke overexploitatie van het ondergrondse water te voorkomen.

Waarom water verpakken als het zo uit de kraan komt ?

Natuurlijk mineraalwater en kraantjeswater zijn twee totaal verschillende producten. Er bestaat een wettelijke verplichting om het mineraalwater aan de bron te bottelen om zijn unieke zuiverheid en kwaliteit te garanderen...van de bron tot de consument. Dit om de kans te hebben zuiver, niet behandeld water te kunnen drinken met een specifieke verfrissende smaak (zonder chloor). De flessen bieden een handige manier om gedurende de ganse dag waar je je ook bevindt efficiënt gehydrateerd te blijven. Flessenwater is ook van vitaal belang bij het leveren van veilig drinkwater wanneer er kwaliteitsproblemen optreden met kraantjeswater en in geval van noodgevallen.

Wat is de impact van de verpakking op het milieu ?

Flessenwater wordt dikwijls, onterecht, in een negatief daglicht gesteld. Want onze verpakkingen zijn respectvol voor het milieu. De (plastieken) PET flessen zijn 100% recycleerbaar. De gerecycleerde PET wordt nadien gebruikt in de productie van kleding, tapijt en opnieuw in PET-flessen. Het verpakkingsafval wordt dus opnieuw gebruikt. Spa Reine is het eerste mineraalwater in de Benelux geweest om gerecycleerde PET (25%) in zijn flessen te gebruiken. Daarnaast is het gewicht van de fles Spa Reine 1,5 l in 30 jaar met 40% verminderd. Deze inspanningen hebben geleid tot een significante daling van het gebruik van grondstoffen en van de ecologische voetafdruk. 

Waarom wordt het water over zulke verre afstanden vervoerd ?

De wet verplicht dat mineraalwater aan de bron gebotteld wordt. Met andere woorden, de bottelaars kunnen hun productie-eenheden niet zomaar verhuizen om de transportafstand te verminderen. Maar… het grootste deel van het flessenwater op de Belgische markt is afkomstig van lokale waterproducenten zoals Spadel (natuurlijke mineraalwaters Spa en Bru). En voor Nederland blijft de transport qua bereik beperkt in tegenstelling tot andere buitenlandse merken.

Is natuurlijk mineraalwater zoveel duurder dan kraantjeswater ?

Een objectieve prijsvergelijking tussen mineraalwater en kraantjeswater is onmogelijk omdat het twee totaal verschillende producten zijn. De prijs van mineraalwater is bepaald door de strikte beschermingsmaatregelen teneinde de constante puurheid en kwaliteit ervan te garanderen. De prijs van een fles mineraalwater in België bestaat ook uit bijzondere taksen zoals de verpakkingsheffing die in totaal zowat 25% van de verkoopsprijs vertegenwoordigen. Maar… is een gemiddelde prijs van 50 cent per liter veel voor een essentieel, zuiver en gezond basisvoedingsmiddel zoals mineraalwater ? Aan deze prijs is mineraalwater waarschijnlijk het goedkoopste gezondste voedingsproduct dat je in de winkel kan vinden.

 
 
 
Spadel - International Group Spadel - International Group Spadel - International Group Spadel - International Group Spadel - International Group Spadel - International Group Spadel - International Group Spadel - International Group